Standard Storpuddel

Standard


RASEBESKRIVELSE PÅ STORPUDDEL

Rasepresentasjon

Storpuddel

Rasepresentasjon

Storpuddelen, er den største av fire puddelvarianter. Og den eldste varianten. De andre variantene er toypuddel, dvergpuddel og mellompuddel.

Høyde: 45 - 60 cm.

Vekt: 20,5 - 32 kg.

Forventet levealder: 11-15 år.

Puddelen er en meget gammel rase og storpuddelen har vært på kontinentet siden den tidlige middelalderen. Opprinnelsen er ukjent, men det er ikke usannsynlig at rasen har kommet fra gamle jakthunder og ble blandet med den urgamle rasen puli.  Opprinnelseslandet er Frankrike, selv om det er mange land som har bidratt til denne rasen.

Puddelen er opprinnelig en vannapporterende hund og ble brukt i vannfuglejakt. Årsaken til den tradisjonelle løveklippen var at den skulle varme ledd, nyrer og indre organer. Ellers skulle den være barbert slik at pelsen ikke skulle hemme hunden i vannet.

I dag er den mest brukt som selskapshund.

Det er en kvadratisk bygd hund med en stolt reisning. Den skal ha et intelligent uttrykk og være våken og aktiv. Pelsen er krusete og røyter ikke. Mange med allergi tåler denne rasen.

Den har fire utstillingsfrisyrer og en sportsklipp. De heter; Kontinental løveklipp, Engelsk løve, Valpeløve, Toilette 60 og Lammeklipp. 

I dag kan puddelen stilles ut i alle disse frisyrene, men det er ikke alle dommere som er vant med dette. I USA og i England blir alle pudler stilt i løveklipp.

Tillatte farger er sort, hvit, brun, grå, aprikos og rød.

Puddelen er en generell frisk rase.

Dagens storpudler ansees som å være myke, lette å oppdra, lekne og sosiale hunder. Men opprinnelig var det ulike typer pudler; de tyske var skarpe, mens de engelske var milde. I dag kan de også være selvsikre og selvstendige hunder, men det er som regel uten å være aggressive.

Puddelen er en allsidig hund som kan være familiehund, tur kamerat og er en glad hund. Den er menneskekjær og trofast rase, den er lettlærd og intelligent.

Dessverre har puddelen fått et ufortjent stempel som pyntedukke pga sine voldsomme frisyrer. Men dette stempelet stemmer ikke; den kan brukes i både agility, lydighet, spor, trekkhund, kløving og mye annet. Den er allsidig og kvikk, og lærer raskt. Og det er ikke uten grunn at storpuddelen ofte blir brukt som førerhunder og assistenthunder for funksjonshemmede.

Rasestandard

PUDDEL (Caniche)

Opprinnelsesland/hjemland:

Frankrike.

Helhetsinntrykk:

Middels proporsjoner med en karakteristisk kruset pels som enten danner krøller eller snorer. Intelligent uttrykk, alltid våken og aktiv, harmonisk bygget og gir inntrykk av eleganse og stolthet.

Viktige proporsjoner:

• Snutepartiet ca. 9/10 av skallelengden.
• Kroppslengden litt mer enn mankehøyden.
• Mankehøyden omtrent lik høyden ved krysset.
• Høyden ved albuene 5/9 av mankehøyden.
Adferd/temperament :
Kjent for trofasthet; er lærevillig og lettrent, noe som gjør rasen spesielt velegnet som familiehund.

Pels:

Hårlag:
Ullpuddel: Rikelig fin, ullaktig og godt kruset pels, elastisk og som gjør motstand mot håndens trykk. Tykk, fyldig, ensartet lengde, danner regelmessige og ensartede krøller.

Snorpuddel:

Rikelig pels av fin, ullaktig tett struktur. Danner karakteristiske snorer av lik lengde, som bør være minst 20 cm lange.

Farge:
Ensfarget pels: Sort; hvit; brun; grå; aprikos; rød.
Brun: Fargen skal være dyp, ganske mørk, jevn og varm.
Beige eller lysere farger ikke tillatt.
Grå: Fargen skal være jevn og ren. Verken sort eller hvitaktig.
Aprikos: Fargen skal være jevn, uten å nærme seg beige (lys fawn), krem eller rød.
Rød: Ensfarget over hele kroppen. Må aldri gå over mot aprikos.
Godt pigmenterte øyelokksrender, nesebrusk, lepper, gummer, slimhinner og poter.

Mankehøyde:
Stor puddel: 45 - 60 cm ± 2 cm.
Skal være en forstørret og velutviklet utgave av mellompuddel med de samme karakteristiske trekk.


Et lite utdrag i fra NKK's sider om puddelen. Hele rasestandarden finner du her:
https://www.puddelklubb.no/dokumenter/rasestandard.pdf

Egenskaper

Storpuddelen har en røytefri pels, og anses for å være en allergi vennlig rase. Er du allergisk mot hunder, bør du besøke og være litt sammen med puddel for å se om du reagerer.

Storpuddel kan du bruke til alt hva du måtte ønske. Det er en perfekt familiehund som tilpasser seg familien sitt liv godt. '

Bruk gjerne storpuddelen innenfor bruks, lydighet, agility og rally lydighet. Den vil trolig synes alt er gøy, bare den kan få jobbe sammen med sin eier. De elsker å være med på korte turer, lange turer, turer i byen, på sjøen i skogen og på fjellet. Du kan ta med deg din puddel alle steder. 

Ønsker du å lese og lære mer om storpuddel, kan du gå inn på NKK sine sider og lese mer om storpuddel. Der kan du også laste ned RAS - Rasespesifikk avelsstrategi for storpuddel. på Norsk storpuddel sin side vil du også finne nyttig informasjon.

Pelsstell og klipp av puddel

De tillatte utstillingsklippene

"Løveklipp"

Både ull- og snorpuddel klippes på bakparten frem til ribbeina. Likeledes klippes: Snutepartiet, over og under nedre øyenrand, kinnene, for- og bakben unntatt mansjetter eller bånd, valgfrie motiver på bakparten, halen unntatt en avsluttende rund eller avlang pompong. Mustasje er obligatorisk for alle. Tillatt å bevare pelsen som "bukser" på forbena.

"Moderne klipp"

Pelsen på bena kan beholdes forutsatt at nedenstående respekteres: Følgende partier skal klippes:
1) Nederste del av forbena fra klørne til spissen av sporene, nederste del av bakbena til samme høyde. Maskinklipping kun tillatt på tærne.
2) Hode og hale som ovenfor beskrevet. Spesielt tillates ved denne klipping: - på underkjeven en kort pels. Høyst 1 cm lang, der underlinjen er parallell med underkjeven. Såkalt "bukkeskjegg" tolereres ikke.
- utelatelse av pompong på halen.

Kortere klippet pels

På kroppen for å få et småbølget (plysjaktig) utseende på ryggen med mer eller mindre lang pels, dog minst 1 cm lang. Pelslengden øker gradvis på sidene og øverst på bena.

Full pels

1) På hodet en "kalott" av rimelig høyde, likeså pels langs nakken til manken, og sammenhengende ned på forsiden til det klippede partiet på potene, idet pelsen følger en linje som skråner lett fra øverste del av forbrystet. På ørene kan høyst den øverste tredjedel klippes med saks eller maskin i pelsens retning. Den nederste delen dekket av pels med jevnt økende lengde og avsluttes med frynser, som kan jevnes.
2) På bena markerer "bukser" overgang til klippede poter. Pelslengden øker gradvis oppover slik at den på skuldre og lår er 4-7 cm (utstrukket), avpasset etter størrelse, men uten at den virker struttende. Bakbenas bukser skal fremheve vinklingen.

Enhver fantasiavvikelse fra disse standardnormer er diskvalifiserende. Uansett hvilken standardklipp som benyttes, må den ikke ha noen innflytelse på premieringen på utstillinger. Alle hunder i samme klasse bedømmes samlet.

Engelsk klipp

Som løveklipp, i tillegg pomponger og mansjetter på bakparten. På hodet "topknot"(valgfritt). Mustasje valgfri. Ikke nødvendig med pomponger på bakbena. Det er forbudt å bruke lakk eller annet for å holde topknoten på plass.

Hunder som ikke er klippet i henhold til standard kan ikke bedømmes på utstillinger.